Telemonitoring Zorgcentrale Noord (ZCN)

Geplaatst op: 10 maart 2020

UPDATE 12 MAART 2020
Vanwege het coronavirus gaan de speeddates en het innovatiecafé van Zorgcentrale Noord in d'Oase in Beilen op donderdag 19 maart niet door. Naar een andere invulling van de speeddates wordt gekeken. Ook voor het innovatiecafé geldt dat bekeken wordt wanneer deze wél kan plaatsvinden.

Mensen die zich hebben aangemeld voor de speeddates en het innovatiecafé krijgen persoonlijk bericht. 

Zelf je vitale waarden meten en zo je eigen gezondheid in de gaten houden. Voor veel mensen met een chronische ziekte of aandoening is het een uitkomst. Het bespaart bezoeken aan de dokter en zorgt ervoor dat bijvoorbeeld ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Zorgcentrale Noord (ZCN) in Beilen helpt zorgorganisaties deze vorm van zorg te kunnen bieden aan cliënten en patiënten. Dat doet ZCN met telemonitoring.

Op donderdag 19 maart, tijdens de landelijke Ontdekdezorg Week, laat ZCN deze vorm van zorg op afstand zien in het pop-up innovatiecafé. 

Het innovatiecafé opent ’s ochtends eerst haar deuren voor docenten en zorgprofessionals. Daarna is het café geopend tijdens de speeddates. Want van 13.00 tot 19.30 uur kunnen mensen mét ervaring in de zorg die op zoek zijn naar een (andere) baan kennismaken met het werk op een zorgcentrale.

Speeddate
Speeddaters nemen eerst een kijkje in het Klanten Service Center en krijgen zo gelijk een idee van het werk, de sfeer en de collega's. Daarna zijn er twee korte gesprekken. Om te kijken of het klikt en wat de mogelijkheden zijn voor een baan bij ZCN. In het innovatiecafé maken de speeddaters kennis met de zorg van de toekomst. Hoe gaat e-health daarbij helpen? In de komende jaren nemen de mogelijkheden op het gebied van e-health alleen maar toe. ZCN werkt al met de meest geavanceerde en vooruitstrevende technieken en loopt voorop wanneer het gaat om de toepassingen van e-health en hoe deze kunnen helpen in het leven van ouderen, hun kinderen en mantelzorgers. Meer informatie en aanmelden.  

Telemonitoring
Met een chronische ziekte of aandoening je eigen gezondheid in de gaten houden door zelf je vitale waarden te meten. Zoals lichaamstemperatuur, saturatie, hartslag, ademhaling, bloeddruk en bloedsuiker. Zijn de waarden afwijkend, dan krijgt bijvoorbeeld de dokter of wijkverpleegkundige een melding. Door deze vorm van telemonitoring neemt de medische veiligheid toe en kan iemand langer zelfstandig blijven wonen. Voor zorgprofessionals betekent het minder registratie en een betere ondersteuning van de cliënt of patiënt door een eerdere signalering. Telemonitoring leent zich bovendien bij uitstek om leefstijlverandering te bewerkstelligen. Om die reden zet ZCN telemonitoring ook in voor preventie en het werken aan een gezonde leefstijl, ondersteund door bijvoorbeeld de activity tracker en fitbit. Leefstijlverandering is een belangrijke pijler van het ministerie van VWS. Het ministerie geeft zelfs vergoedingen aan initiatieven die daaraan bijdragen.