Slimme nachtzorg Icare tussentijdse resultaten

Geplaatst op: 14 november 2019

Minder inzet van nachtzorg aan cliënten door wijkverpleegkundigen. Dat is een eerste resultaat van de proef voor slimme nachtzorg van Zorgcentrale Noord, Icare en Icare Ledenvereniging. In de proef wordt gemiddeld vijftien minuten zorg per cliënt per nacht bespaard, terwijl de cliënt toch de hele nacht veilig is verbonden met zorg door de inzet van sensoren. Tijdens de proef krijgen cliënten bewegingssensoren en een bedsensor van Sensara in hun woning geïnstalleerd. De slimme software leert het gewone leefpatroon van de cliënt kennen en registreert of er afwijkingen zijn.

Zijn de afwijkingen dusdanig, dan wordt er een alarm naar Zorgcentrale Noord gestuurd. Bijvoorbeeld als iemand ’s nachts langer dan een ingestelde tijd uit bed is en geen beweging laat zien (mogelijk gevallen), of als iemand ’s nachts het huis verlaat (gaat dwalen). De medewerker op de zorgcentrale stuurt de melding door naar de wijkverpleegkundige van Icare, die naar de cliënt gaat. De afhandeling van alarmen door Zorgcentrale Noord en de opvolging door Icare vindt alleen plaats in de nacht (tussen 23.00 en 7.00 uur). De privacy van cliënten is geborgd, doordat er geen camera’s of microfoons worden gebruikt.

Aanvulling op de zorg
Van de wijkverpleegkundigen geeft 88% aan dat hun cliënt baat heeft bij slimme nachtzorg. Daarmee blijkt de proef vooralsnog een succes. Een van de wijkverpleegkundigen vult aan: ‘Het is een erg mooi systeem, een aanvulling op de zorg’. Momenteel wordt gekeken hoe cliënten en mantelzorgers de proef ervaren. Het vertalen van de zorgvraag van de cliënt naar de juiste bijpassende sensorinstellingen is een aandachtspunt. Daarvoor wordt gekeken naar een passende oplossing.

Bekijk de tussentijdse resultaten in de infographic

Meer weten over de inzet van slimme nachtzorg? Bel of mail met Teun Jonker, manager e-health & domotica: 088 - 980 09 55.